Aktualno

Zanimiva predstavitev Vikija Grošlja

Ljudska univerza Krško je na januarsko predavanje v dvorano Občine Krško povabila znanega alpinista Vikija Grošlja, da predstavi svojih 40 let soočanj s Himalajo.

Dvorana je bila polna poslušalcev, ki so z zanimanjem prisluhnili predstavitvi alpinističnih podvigov Vikija Grošlja in drugih naših alpinistov. Slovenija je na zemljevidu himalajskih velesil 9 na svetu. »Alpinizem je način življenja, največji približek popolni svobodi in seveda veliki odgovornosti. Je dragocena življenjska izkušnja, ki me uči vztrajnosti, predanosti in zavezanosti cilju. Tovarištva, strpnosti in sočutja. Iskanja meja lastnih sposobnosti in spodbuja me, da želim postati še boljši, ne le kot alpinist, ampak predvsem kot človek.« pravi Viki Grošelj.  V življenju so ga zaznamovala zmagoslavja, porazi, globok obup in trenutki neizmerne sreče. Veliko so o njegovih podvigih povedale tudi fotografije s številnih alpinističnih odprav v Nepal in Himalajo, tudi smučanje Dava Karničnika z Everesta, reševanje Tomaža Humarja in številni drugi alpinistični podvigi. Poudaril je, da se še vedno rad vrača tudi med ljudi, ki živijo v vaseh pod osem tisočaki v Himalaji. Te kraje je pred leti prizadel rušilni potres, ki jim je vzel še tisto malo, kar so imeli. Trudi se zbirati finančna sredstva za te ljudi tudi s prodajo svojih treh knjig. Včeraj je bil Viki Grošelj v Krškem sprejet v lepi dvorani Občine Krško s številnim občinstvom in verjamem, da bomo lahko še kdaj prisluhnili njegovim dogodivščinam.

Ob izidu njegove knjige »40 let mojih soočanj s Himalajo« je o Vikiju Grošlju Tone Škarja zapisal: »Nihče ni bil tolikokrat v Himalaji. Noben Slovenec ni stal na tolikih osemtisočakih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh celin Zemlje. Nihče ni tolikim zmagovalcem najvišjih vrhov stisnil roko. Najbrž tudi nihče ni objokoval toliko mrtvih prijateljev in znancev, ki jih je pobrala Himalaja, kot prav on.«

Vse novice