Aktualno

Zaključek študijskega leta za člane krožka "Spoznajmo kraje v svoji okolici"

V okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje člani krožka "Spoznajmo kraje v svoji okolici" radovedno raziskujejo okoliške kraje. Preberite, kje vse so se potepali v letošnjem šolskem letu.

Da, tudi starejši še hodimo v šolo. LU Krško nam že nekaj let omogoča, da lahko v okviru Univerze za tretje življensko obdobje redno obiskujemo krožek »Spoznajmo kraje v svoji okolici«. Pa bi kdo rekel, saj jih vendar dobro poznamo, a ni čisto tako. To študijsko leto smo zaokrožili že četrto leto našega druženja, pa nam je ostalo še veliko dela.

V jeseni se je lepo vreme raztegnilo tja v november in mi smo ga izkoristili za zanimive ekskurzije. Najprej smo se napotili na Rako, kjer nas je po zanimivih poteh »raške č'bule« in Melanije Trump popeljala ga. Justina Molan. Izjemno nas je presenetil lepo obnovljen grad in »Cvičkov hram«, za katerega je le redko kdo že vedel.

Nato pa smo nadaljevali sprehod po gornjem delu starega Krškega z g. Šribarjem, ki je neskončen vir podatkov o našem starodavnem mestu. Podali smo se tudi na ruševine nekdanjega gradu Krško. Seveda smo si pred to ekskurzijo v Mestnem muzeju Krško ogledali Insignije mesta. Pozimi pa smo se zbirali v učilnici na LU in se ob projekciji fotografij našega animatorja Slavka Pirca  srečali z vasmi v KS Raka. Ogledali smo si še nekaj ulic Krškega, za katere nam je v jeseni na terenu zmanjkalo časa. Nato pa smo se sprehodili s patrom Markom po samostanu Krško, si ogledali kapucinsko knjižnico in zbirko starih slik v Valvasorjevi Knjižnici.

Za zaključek  smo se odpravili še v Podbočje, kjer nam je naša kolegica Lija Masnec skupaj z Ivanko Černelč pripravila nepozaben sprehod po kraju, ki je bil pomešan z dobro voljo in poln smeha, za kar je poskrbela naša vodnica. Kot se za malo manj mlade »učence« spodobi, smo šolsko leto zaključili v gostilni Kerin, da smo poizkusili še kulinarične dobrote.

Ugotovili smo, da se imamo zelo lepo in da ne bomo odnehali. V jeseni pa ponovno nasvidenje.

Ob tej priložnosti bi se še enkrat iskreno zahvalila vsem zunajim sodelavcem in soslušateljem ter jih tudi povabila k sodelovanju v naslednjem letu. Slušatelji smo izjemno hvaležni tudi LU Krško, ki nam omogoča takšno druženje in predvsem izobraževanje v okviru U3.

Mentorica: Zdenka Horvat

Vse novice