Aktualno

Večgeneracijski center Posavje v Kostanjevici na Krki gostil Vikija Grošlja

»Ko imaš enkrat cilj v glavi, potem pot do njega postane nekoliko krajša.«

V četrtek, 30. 1. 2020, so v Kostanjevici na Krki v okviru projekta Ljudske univerze Krško, Večgeneracijski center Posavje, gostili vrhunskega alpinista, gorskega reševalca in vodnika, športnega pedagoga ter pisatelja Vikija Grošlja. 

Že v osnovni šoli so ga zamikale skale Turnca pod Grmado – plezališče ljubljanskih alpinistov, in to ga je tako prevzelo, da je plezanje postalo nekaj, brez česar si ne more predstavljati svojega življenja. Kot alpinista ga niso toliko zanimale višine, ampak težke, zahtevne stene. Poti, ki jih ni še nihče preplezal. Že pri 23-ih letih je postal najmlajši član 6. jugoslovanske himalajske odprave, skupno se je do sedaj v Himalaji povzpel na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na odpravah ga je navduševala tudi raznolikost dežel in ljudi, ki jih je na svoji poti spoznaval, kot športni pedagog pa je z zanimanjem obiskoval tudi šole.Na tokratnem predavanju, ki je potekalo v Osnovni šoli Jožeta Gorjupa, je Viki Grošelj predstavil svoje vzpone na najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta: Kilimandžaro v Afriki, Aconcaguo v Južni Ameriki, Denali v Severni Ameriki, Kosciuszko v Avstraliji, Everest v Aziji, Elbrus v Evropi ter Vinson na Antarktiki. Izmed več kot 40 odprav na izvenevropska gorstva mu je v spominu kot najlepša ostala odprava na Antarktiko. Ne, ker bi bila najtežja, najtežje bodo namreč za vselej ostale tiste v Himalajo, ampak zato, ker je bila najbolj eksotična. In v tistih časih izjemen finančni zalogaj, zato pa je njena realizacija leta 1997 zanj predstavljala izpolnitev dolgoletnih sanj. Z osvojenim vrhom Antarktike je tako zaključil svoj projekt Sedem vrhov, za katerega pravi, da »te tako pretrese, prevzame in navduši«, da zdaj, ko ga je končal, pravzaprav razmišlja, da bi še enkrat začel od začetka. Svoje gorniške izzive je predstavil tudi v knjigi Najvišji vrhovi celin. 

Viki Grošelj je polno dvorano poslušalcev navdihnil in motiviral s svojimi izjemnimi alpinističnimi dosežki. Navdušen nad množičnim obiskom in pozitivnim odzivom si je zaželel, da se kmalu spet srečamo v Kostanjevici na Krki. 

Vse novice