Aktualno

Študijski krožek Prazniki in praznovanja pri nas in po svetu

Kaj vemo in koliko vemo o praznikih, na ta in podobna vprašanja smo želeli izvedeti v študijskem krožku Prazniki in praznovanja pri nas in po svetu, ki je potekal na Ljudski univerzi Krško.

Velikokrat nas ob prazniki preplavijo različni občutki. Razlogov za to je več: prosti dnevi, druženje v družinskem in širšem krogu, stari običaji, rituali, ki se prenašajo iz roda v rod in z leti dobivajo druge vsebine in pomene. Prazniki nas navdihujejo, razveseljujejo, povezujejo. S prazniki so največkrat povezana pozitivna čustva, včasih pa nas spomnijo na manj prijetne dogodke naše bližnje ali daljne preteklosti.

Ker je področje praznikov zelo široko, smo se v krožku omejili na praznike, ki so povezani s prazničnim koledarjem Slovencev. Zanimal nas je izvor praznika, simboli, običaji in rituali. Udeleženci krožka smo se skupaj pripravljali na naša srečanja, prebirali različno literaturo in se pogovarjali. Učili smo se drug od drugega, si izmenjali izkušnje, ki so popestrile znanje, pridobljeno iz knjig.

Vilma Malečkar

Vse novice