Aktualno

Praznovanja in verovanja v božično-novoletnih praznikih

Vabimo na predavanje dr. Urše Valič ob 18.00 na Zoom

PRAZNOVANJA IN VEROVANJA v božično-novoletnih praznikih 

 V TOREK, 15. decembra 2020, ob 18.00. 

 KJE: Spletna aplikacija Zoom – povezavo za dostop boste prejeli na e-naslov. 

Predavanje bo izvedeno preko spleta, in sicer v aplikaciji Zoom. Aplikacija Zoom deluje tako, da na svoj e-naslov prejmete povezavo, ki jo potem s klikom odprete. Uporaba je preprosta in je možna na računalniku, telefonu ali tablici. 

Za dodatna navodila in pomoč pri uporabi vam bomo na voljo na številki 051 279 632 (Tanja). 

Obvezna je predhodna prijava na e-mail: info@vgc-posavje.si. Prijavljenim bomo na e-naslov posredovali povezavo do Zoom srečanja. 

Na predavanju se bomo odpravili na potovanje skozi čas in pogledali, kako so se na slovenskem v različnih časovnih obdobjih pojavljala in spreminjala božično-novoletna verovanja in praznovanja ob številnih kulturnih stikih in prepletanjih. 

Pogledali bomo, kako so se nekatere predkrščanske in staroverske šege preoblikovale v času krščanstva ter se skozi čas spreminjale tudi pod vplivom različnih ideologij in politik. Na koncu pa bomo skupaj razmišljali o naših sodobnih božično-novoletnih praznovanjih.  

Dr. Urša Valič je etnologinja in kulturna antropologinja. Od leta 2019 je smostojna podjetnica in dela vrsto zanimivih stvari v sodelovanju z univerzami, muzeji in različnimi nevladnimi organizacijami. 

 Napisala je kar nekaj člankov v domačih in tujih strokovnih publikacijah ter sodelovala na številnih konferencah doma in po svetu. 

Udeležba je brezplačna. Prijazno vabljeni, da se prijavite in naučite nekaj novega! 

Ostanimo zdravi. Ostanimo povezani.

Ekipa Ljudske univerze KršImage title

Vsi dogodki