Aktualno

BREZPLAČNO PREDAVANJE: Pogovorimo se o samomoru

Vabimo vas na brezplačno predavanje Naslavljanje stiske in samomorilnega vedenja: Ustvarjajmo upanje z dejanji. Vidimo se v četrtek, 12. 10, ob 17. uri na naslovu CKŽ 47, 8270 Krško.

Bliža se veseli december, ki pa za marsikoga ni veseli. Za veliko oseb december predstavlja mesec, v katerem preživljajo veliko stisko. Zato smo se na Ljudski univerzi Krško odločili, da pripravimo predavanje na temo samomorilnega vedenja, ki je marsikdaj tabu tema, vendar pa čutimo, da je izredno pomembna tema, zato upamo, da boste skupaj z nami razbijali tabuje ter se o stiskah pogovarjali. Verjamemo, da ima vsak od nas med bližnjimi vsaj nekoga, ki se kdaj sooča s stisko - zdaj je priložnost, da se vsi skupaj naučimo, kako do take osebe pristopiti, kako pomagati. Vabimo vas na brezplačno predavanje doc. dr. Tine Podlogar iz Slovenskega centra za raziskovanje samomora v četrtek, 7. 12., ob 17. uri na CKŽ 47, Krško.


Doc. dr. Tina Podlogar pri svojem delu na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru Inštituta Andrej Marušič na Univerzi na Primorskem, sodeluje pri načrtovanju in izvajanju mednarodnih ter nacionalnih raziskovalno-intervencijskih projektov s ciljem krepitve duševnega zdravja ter preprečevanja samomorilnega vedenja. Teoretična znanja prenaša v prakso na različnih ravneh delovanja: od promocije duševnega zdravja preko različnih oblik preventive, do nudenja individualnih in skupinskih oblik psihološke pomoči. Je aktualna predstojnica UP FAMNIT Oddelka za psihologijo, kjer poučuje vsebine s področja duševnega zdravja in raziskovanja le-tega okviru psiholoških študijskih programov.


O čem bomo govorili na predavanju?

Samomorilno vedenje je kompleksen fenomen, ki se zgodi v kontekstu sovplivanja številnih bioloških, psiholoških, socioloških, kulturnih dejavnikov tveganja in na drugi strani odsotnosti dovolj močnih varovalnih dejavnikov. Čeprav se včasih zdi, da se je samomor zgodil povsem nenadoma in impulzivno, je samomorilni proces nekaj, kar se v posamezniku navadno odvija dalj časa.

K preprečevanju samomora lahko pripomoremo vsi. Zato bomo na srečanju spregovorili o tem, kako naslavljati stike in samomorilno vedenje. Poglobili se bomo v kompleksnost stisk in samomorilnega vedenja, raziskali raznolike dejavnike tveganja in varovalne dejavnike, ter znake, po katerih lahko morda prepoznamo, da je nekdo v stiski. Posebno pozornost bomo namenili vprašanju, kako pomagati – torej, kako ravnati oz. kako se pogovoriti z osebo v stiski.


Prijave obvezne na kaja.cizelj@lukrsko.si ali na 051 279 633.

Vsi dogodki