Aktualno

Od abstrahiranja do abstrakcije v kiparstvu

V organizaciji Ljudske univerze Krško je ob koncih tedna v novembru in decembru v likovni učilnici Osnovne šole Leskovec pri Krškem potekal že četrti tečaj modeliranja z glino.

V organizaciji Ljudske univerze Krško je ob koncih tedna v novembru in decembru v likovni učilnici Osnovne šole Leskovec pri Krškem potekal že četrti tečaj modeliranja z glino za ljubitelje kiparstva, ki so si nadeli ime Samorastniki. Srečanja v obsegu 30 ur je vodil kipar, grafični in industrijski oblikovalec ter likovni pedagog Lovro Inkret. Naslov in vodilna tema programa sta bila »Od abstrahiranja do abstrakcije v kiparstvu«.

Mentor je sprva temo predstavil teoretično, nato pa smo se udeleženci poizkusili v praktični izvedbi pri oblikovanju človeških in živalskih figur iz gline. Kmalu smo ugotovili, da naloga vendarle ni tako enostavna kot smo sprva mislili. Nekateri udeleženci tečaja, so bili z glino že domači, nekateri pa smo se kiparjenja lotevali prvič.

Nastajale so realistične figure, nekaj abstrahiranih, takih, ki so pokazale le bistvene značilnosti figure, in le peščica abstraktnih, kjer so značilnosti figure v večji meri odmišljene. V povsem delovnem in sproščenem vzdušju smo ustvarjali: Hedvika Cener, Nena Dular, Marjan Jamnik, Zlatka Vučinić, Brane Petan, Danijela Racić, Milena Volk, Darja Veljković, Božidar Tratar, Tanja Pintar Radanović, Leon Tai Luštek in Petra Kampl Petrin. Seveda pa smo si vzeli čas tudi za odmor in druženje. Upamo, da se v letu 2020 ponovno dobimo ob novem ustvarjalnem izzivu.

Petra Kampl Petrin, udeleženka tečaja; foto: arhiv LU Krško

Vse novice