Aktualno

OBISKALI SMO POSAVSKI MUZEJ V BREŽICAH

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja smo obiskali Posavski muzej in Mestno hišo v Brežicah.

V minulem tednu so potekale v Krškem številne aktivnosti v okviru Tedna vseživljenjskega učenja 2019. Ljudska univerza Krško je organizirala Parado učenja in druge zanimive izobraževalne dogodke. Tudi obisk Posavskega muzeja in Mestne hiše v Brežicah je bil organiziran v tem sklopu. Udeležilo se ga je 25 slušateljev iz različnih krožkov na Ljudski univerzi Krško.

Zbrali smo se v atriju lepo obnovljenega brežiškega gradu, kjer nas je najprej nagovorila direktorica, ga. Alenka Černelič Krošelj. Seznanila nas je z zgodovino gradu in na kratko tudi z dejavnostmi, ki jih prirejajo v tem času. Nato pa nas je prepustila kustodinji, ki nas je popeljala po različnih razstavah muzeja. Vse so bile izjemno zanimive, a nas je čas preganjal in smo morali precej hiteti skozi veličastne sobane gradu. Zato smo si obljubili, da se bomo slušatelji krožka »Spoznajmo kraje…« v novem študijskem letu ponovno vrnili v ta muzej. Ponovno si bomo ogledali tudi razstavo o zakoncih Stiplovšek, ki jo pravkar zaključujejo v Brežicah in jo bodo prenesli v Mestni muzej Krško.

Ob koncu ogleda znamenite viteške dvorane smo se še za kratek čas družili v posebni sobi, kjer nas je direktorica počastila s prijetnim klepetom ob kavici in domačih piškotkih. Nekateri so se nato odpravili proti domu, večina pa je ostala in smo si ogledali še Mestno hišo v samem središču Brežic. Predstavili so nam zanimiv  film o Posavju. Ogledali smo si njihovo vinoteko in trgovino z najrazličnejšimi izdelki malih domačih proizvajalcev.

Brežice so za nas Krčane zelo blizu, a na koncu obiska smo ugotovili, da so bile do danes za nas še precej neznane. Marsikaj novega smo zvedeli, čeprav smo bili že večkrat na obisku v muzeju in predvsem mnogokrat v tem mestu. Zato iskrena hvala Posavskemu muzeju za vso gostoljubnost in Ljudski univerzi Krško za prijazno povabilo na to ekskurzijo.

Zdenka Horvat, mentorica na Ljudski univerzi Krško

Vse novice