Aktualno

Na ogled razstava ročnih del skupine Z iglo in kvačko

13 žensk, 13 parov pridnih rok pod imenom Z IGLO IN KVAČKO se je v torek, 18. 6. 2019, v dvorani Mestnega muzeja Krško predstavilo s svojimi ročnimi deli že dvanajstič zapored.

Ljudska univerza Krško je že pred 20 leti začela z izobraževalnimi programi za starejše v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje. Med številnimi zanimivimi programi in krožki deluje tudi ročnodelski krožek.

SKOZI LETO – tako so članice krožka ročnih del poimenovale tokratno razstavo, saj so vse leto pridno ustvarjale v prostorih Ljudske univerze Krško. Nastalo je veliko novih in lepih izdelkov, ki so jih z veseljem in ponosom dale na ogled. V programu otvoritve so sodelovale citrarke Glasbene šole Krško Lucija in Zala Jakhel ter Julija Laznik. Prireditev je povezovala Andreja Bukovinski Juh iz Ljudske univerze Krško. Ob zaključku prireditve so se članice krožka zahvalile Ljudski univerzi Krško za podporo in izročile darilo ob 60-letnici delovanja LUK direktorici Nataši Kršak.

»Bogate smo«, zatrjujejo članice skupine. Ročno delo jih zadovoljuje, sprosti jim misli in daje voljo za ustvarjanje. Njihovo bogastvo so: nit, kvačka, pletilka, igla, škarje in še bi lahko naštevali, toliko različnih tehnik dela že poznajo. Skozi leto so šivale, rezljale, lepile, barvale, sestavljale, da so izdelale lepe in uporabne izdelke. V krožku ročnih del na Ljudski univerzi Krško so nastale: voščilnice, spominki, darila, dekorativni izdelki, oblačila, nakit, slike. Rdeča nit te razstave pa je cvetje, narejeno iz krep-papirja. Pri izdelavi so se posvetile resničnemu videzu posameznih vrst cvetja in verjamejo, da jim je to tudi uspelo. Nikoli ni dovolj dobro, da ne bi bilo še boljše, tega se zavedajo in se vztrajno trudijo za najboljšim. Navkljub številnim izzivom članicam skupine Z iglo in kvačko ne manjka dobre volje, vztrajnosti in novih idej. Njihova mentorica jim z veseljem prisluhne, jih vodi skozi postopke dela do končnega izdelka. Vsaka posameznica skupine pa živi in ustvarja svojo osebno zgodbo.

Članice skupine Z iglo in kvačko so: Polonca Ulčnik, Anica Žokalj, Branka Krošelj, Majda Jamnikar, Rozika Hotko, Jožica Gasior, Duška Kodrič, Danica Vidmajer, Anica Mežić, Lidija Vodušek, Romana Miklavčič, Martina Kožar in njihova mentorica Branka Golob. V svoje vrste pa z veseljem sprejmejo vsak nov par pridnih in vztrajnih rok, kakor tudi tiste, ki želijo osvojiti zgolj želeno tehniko ali pa se v njej samo izpopolniti. Skupina deluje kot TIM, vse za eno, ena za vse in to prenašajo naprej. Nesoglasij v skupini ni, saj se o vsem pogovorijo in najdejo skupno rešitev, ki je sprejemljiva za vse. Med njimi živi prijateljska vez.

Vse novice