Aktualno

Člani krožka "Spoznajmo kraje v svoji okolici" so obiskali Kostanjevico na Krki

Preberite si, kaj so si naši domoznanci ogledali v enem izmed nastarejših in najmanjših mestec v Sloveniji, Kostanjevici na Krki.

V meglenem, a ne premrzlem srečanju smo si ogledali kostanjeviški samostan, današnjo Galerijo Božidarja Jakca, ter nekaj razstav v njej. V času našega ogleda je bila v stari samostanski cerkvi na ogled razstava Branka Cvetkoviča z naslovom Ne prostor | Nični prostor, ki je na marsikoga naredila zelo globok vtis.

Po ogledu samostana smo si ogledali še smo mesto Kostanjevica. To je eno najstarejših in najmanjše mesto v Sloveniji. Pa tudi edino mesto, ki ni nikoli imelo obzidja. Meščani so se zanašali na zaščito Krke, ki obliva staro mesto. Da je danes Kostanjevica mesto kulture, ni slučaj. Tu je živelo ali vsaj delovalo mnogo slovenskih likovnikov: Božidar Jakac, Jože Gorjup, Vladimir Lamut, če omenim samo tri najpomembnejše. Galerija Božidarja Jakca ima svoje razstavne prostore kar na treh lokacijah: v samem samostanu, kjer je več stalnih postavitev ter prostor za občasne razstave, Lamutov likovni salon na Oražnovi ulici na otoku, ter Gorjupova galerija v OŠ Jožeta Gorjupa. V tem mestu še vedno živi in deluje slikar Jože Marinč, ki ima tu tudi svojo galerijo. Tu je dolga leta živel in deloval veliki promotor kulture Lado Smrekar. Na otoku je kar nekaj zanimivih objektov. Sled svojega delovanja je pustil tu tudi naš veliki arhitekt Jože Plečnik.

Skratka, tu je veliko stvari vrednih ogleda. Tako je bilo pet ur, kolikor smo jih prebili v Kostanjevici, kar malo prekratkih.

Zapisal: Slavko Pirc
Fotografije: Slavko Pirc

Vse novice