KOPRIVNA JUHA
Zanimiv recept za pripravo zdravilne juhe iz kopriv.
Pozdravljeni.
Spomladanski čas nas obdari z marsikaterimi zdravilnimi rastlinami. Zakaj se ne bi naučili narediti koprivno juho?
Koprive so zastonj in rastejo skoraj okrog vsake hiše in zdaj je ravno pravi čas, da si naberemo mlade koprive, ki delujejo očiščevalno na telo. Pa dober tek!
Potrebujemo:
1 žlico oljčnega olja
1 sesekljano čebula
1 korenček, narezan na kocke
1 majhen por, opran in narezan na tanke rezine
1 velik mokast krompir, olupljen in narezan na rezine
1 l zelenjavne jušne osnove
400 g pekoče koprive
40 g masla
1 dl sladke smetane in še malo, ko postrežemo
V veliki kozici segrejemo oljčno olje. Dodamo čebulo, malo jo popražimo, nato dodamo korenček, por in krompir. Zelenjavo pražimo 10 minut, da se zmehča. Dolijemo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo še 10 do 15 minut, da se krompir popolnoma skuha. Koprive operemo in osmukamo liste. Damo jih v juho, kuhamo eno minuto, da upadejo, nato sestavine zmeljemo z mešalnikom. Juho solimo in popramo ter vmešamo maslo in 1 dl smetane. Preden juho postrežemo, jo pokapljamo s smetano in poljubno okrasimo.