Aktualno

Drevo znanja Ljudske univerze Krško

V toplem junijskem večeru je Ljudska univerza Krško v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, Tedna izobraževanj za trajnostni razvoj in ob 60. obletnici zavoda zasadila lipo – drevo znanja.

Gozdar Simon Kerin je popeljal obiskovalce skozi oba mestna parka v Krškem, kjer je na zanimiv način predstavil drevesne vrste in posebnosti le-teh. Izpostavil je pomembnost trajnostnega odnosa do okolja in dreves ter predstavil nekatere avtohtone vrste, med katerimi je tudi lipa.

Že naši predniki so prav lipo največkrat posadili ob kakšnem pomembnem dogodku, da bi jih spominjala nanj in bila obenem mogočna pričevalka prihodnjim rodovom. Lipo so zasadili v spomin na rojstvo otroka, drevo pa je obenem simboliziralo tudi moč osebe, zaradi katere so jo posadili. Lipo so posadili tudi, če se je na posesti zamenjal gospodar, ob pomembnih svetovnih dogodkih in seveda tudi povsem lokalnih.

In eden takih pomembnih dogodkov v lokalnem okolju je tudi 60-letnica Ljudske univerze Krško, ki v teh dneh obeležuje svojo obletnico. Poslanstvo Ljudske univerze Krško je vseživljenjsko učenje in ker je lipa drevo življenja, je tudi drevo znanja. Odločili so se, da svojo obletnico praznujejo tudi z zasaditvijo drevesa, ki ima s svojo simboliko največji pomen za Slovence.

Ljudska univerza Krško si je izbrala lipo za drevo znanja s posebnim namenom. Lipa je drevo življenja, simbol življenja, pomeni zdravje, veselje, v Srednji Evropi ni nobeno drevo razen lipe tako zdravilno, lepo, cvetoče in dišeče hkrati, dočaka tudi mogočno starost, tudi do 800 let in več. Lipa se prav tako pojavlja tudi v našem ljudskem izročilu, in sicer bolj kot so starejše pesmi, pripovedke, večjo simboliko in mistiko nosijo v sebi, tudi glede lipe. Njen les je zelo mehak in zračen, zato so iz njega radi rezbarili. Lipovo cvetje pa lahko lepo posušeno skuhamo v zelo zdravilen čaj. Vsestranski so tudi na Ljudski univerzi Krško.

Direktorica Nataša Kršak je v svojem nagovoru poudarila, da si želijo, da bi s trajnostno zasaditvijo drevesa znanja ta lipa širila korenine, veje, rastla v nebo, da bi bogatila podobo prekrasnega mestnega parka prav tako, kot Ljudska univerza Krško z znanjem že 60 let bogati vse svoje udeležence. Željam se je pridružil tudi krški podžupan gospod Vlado Grahovac, ki je z direktorico simbolno posadil drevo znanja.
Ob drevesu so postavili tudi leseno spominsko ploščo, ki so jo pripravili učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja iz Krškega. S pesmijo in deklamacijo so dali novemu drevesu znanja v mestnem parku še dodatno spodbudo za rast.

Ob koncu je direktorica povabila prisotne na prireditev ob 60-letnici Ljudske univerze Krško, ki bo 6. junija ob šestih zvečer v Kulturnem domu Krško.

Vse novice